Hvad er tofu
Tofu er en sojabønnemasse som er almindelig i det japanske, kinesiske og koreanske køkken. Herhjemme er nogle måske kommet i kontakt med tofu, hvis de har fået misosuppe på en sushirestaurant. De bløde små firkanter, som ligger i bunden af suppen, er tofu.
Tofu er specielt populært blandt vegetarer, da det er en vegetarisk bønneost. Tofu er proteinrig, den indeholder dobbelt så meget protein som mælk. Fedtindholdet er ca. 4 %, men den er kolesterolfattig.
Den smager ikke af meget, og er derfor meget anvendelig til det meste, fx i supper, salater eller i wok-retter. Tofu kan også marineres og grilles eller steges.
Tofu fremstilles af soyabønner, som koges, males og filtreres til sojamælk, som siden koagulerer næsten på samme måde, som når man laver ost. Den færdige tofumasse presses og formes til blokke.
Hvorfor tofu
Tofu er et godt og næringsrigt sojaprodukt som kan anvendes på utallige måder i madlavning. Tofu er meget let fordøjeligt, rig på protein og med lavt fedtindhold. Tofu indeholder alle væsentlige aminosyrer og er desuden kolesterolfrit.
Flere og flere studier omkring tofu viser at tofu er kolesterolsænkende, beskytter mod visse former for cancer, (idet produktet indeholder isoflaviner) og nedsætter risikoen for knogleskørhed.
Brug af tofu
Tofu stammer fra Asien, hvor den bruges i supper, gryderetter, fritterede-, lynstegte – eller dampede retter. Herhjemme spiser mange vegetarer tofu som en proteinrig erstatning for animalske produkter i hverdagsmaden. Tofu fremstilles på basis af sojamælk og laves på en måde, der minder om ostefremstilling. Tofu findes i et utal af konsistenser og smagsvarianter: – Fast tofu kan steges, koges eller friteres. – Silke tofu har en blid smag og blød, smørbar konsistens og fungere fint som erstatning til æg og mælkeprodukter i mange retter. – Forarbejdet tofu kan dækker over produkter som er røgede, dybstegte, frysetørrede, marinerede eller frosne. Tofu smager ikke af meget i sig selv, så mariner eller krydr tofuen med kraftige smagsgivere såsom ingefær, chili eller en thailandsk currypaste. Fast tofu kan bruges til vegetariske bøffer. Prøv at erstatte burgerbøffen med et barbequekrydret og grillstegt stykke tofu.
Opbevaring
Tofu bør opbevares i køleskabet. Tofuen skal altid være dækket af vand og opbevares i en beholder med tætsluttende låg da den nemt optager smag fra andre fødevarer. Tofu kan fryses, men vil ændre konsistens ved frysningen.
I fryser: 5 måneder (-18 grader)
I køleskab uåbnet: 14 dage (+4 grader)
I køleskab åbnet: 7 dag (+4 grader)
Tip
Tofu kan købes i velassorterede supermarkeder/helsekostbutikker eller hos Saigonmarked året rundt. Alternativ: I sammenkogte retter, kan kogte kikærter anvendes. Som erstatning for silke-tofu, som har en mere flydende konsistens end fast tofu, kan man anvende cremefraiche eller mayonnaise.
Se Tofu-opskrifter her.